Aloitamme loppiaisen jälkeen sade- ja sulamisvesiä kuljettavan hulevesiputken saneerauksen Helsingin Kauppalanpuistossa. Kyseinen hulevesiputki on osa Haaganpuron pääuomaa ja toimii myös uhanalaisen taimenen elinympäristönä.

Osallistumme Itämerihaasteeseen ja olemme sitoutuneet edistämään Itämeren vaelluskalojen nousuesteiden poistamista. Taimenten kulku- ja elinolosuhteiden varmistamiseksi olemme suunnitelleet saneerausta yhteistyössä Vaelluskala ry:n, Helsingin kaupungin sekä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa.

– Olemme tilanneet kohteeseen erityistä komposiittiputkea, jonka sisäpohja on karhennettu ja jonka sisään voi asetella taimenten nousua helpottavia pohjaelementtejä. Lisäksi olemme jo asentaneet valoa läpäiseviä kansia hulevesiverkoston tarkastuskaivoihin, jotta kalat osaisivat etsiytyä valoa kohti ja paremmin suunnistaa putkissa, HSY:n verkostoprojektit-yksikön päällikkö Ilpo Korhonen kertoo.

Myös ELY-keskus parantaa alkuvuodesta Haaganpuron nousukelpoisuutta vaelluskaloille. ELY:n vastuulla olevalta puron betoniputkiosuudelta poistetaan nousuesteinä olevia teräviä kiviä ja putkeen asennetaan virtausnopeutta alentavia ohjureita kalojen nousua helpottamaan. Betoniputken yläpuolisen osuuden ELY-keskus kunnostaa vuoden 2020 aikana.

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä ›

Aiheesta muualla:

HS.fi:
Uhanalaisten taimenten vaellus Helsingissä helpottuu: romahtamisvaarassa olevan hulevesiputken korjaus alkaa

Helsingin uutiset:
Erikoisputki helpottamaan vaelluskalojen kulkua Haaganpurossa – työmaa sulkee liittymän Hämeenlinnanväylälle