Metsäläntien ramppialue: putkesta avouomaksi

Haaganpuro virtaa putken sisällä useammassa kohdassa, mutta kaksi putkitettua kohtaa on muita selkeästi pidempiä.  Toinen näistä ongelmallisista putkikohdista Hämeenlinnanväylän alittava ruttu- ja betoniputki (600 m) ja toinen Metsäläntien ja Hämeenlinnan ramppien alla menevä 250 metrin osuus.

Syyskuussa vähän sen jälkeen kun Haaganpuron sivuilla kirjoitimme Metsäläntien putken sortumasta, esitimme myös tämän ylemmän haurastuneen putkiosuuden korjaamista. Silloin ehdotimme, että putkiosuutta voisi helposti muuttaa avouomaksi, jonka seurauksena pidemmällä aikajänteellä voitaisiin päästä halvemmilla ylläpitokustannuksilla sekä tietysti taimenen kannalta parempaan lopputulokseen.

Näiden keskusteluiden jälkeen on selvinnyt, että ELY on ollut aktiivinen asioiden saattamisessa parempaan kuntoon ja heillä on  jo ensimmäiset luonnokset valmiina. Luonnoksissa nykyisestä 250 metrin putkesta n. 150 m muuttuisi avouomaksi ja vain teiden alituksiin tulisi lyhyet putket. Tälläkin putkiosuudella on ihan kohtuulliset pudotukset, mikä tarkoittaa, että alueelle saa helposti tehtyä useampia kutupaikkoja taimenilla. Avouomaosuudessa on reilusti tilaa. Tätä suunnitellaankin ilmeisesti meanderoivaksi (mutkittelevaksi) luonnollisten tulvatasanteiden kera. Tulvatasanteilla on puroluonnon ekologista tilaa ja vedenlaatua parantava vaikutus.

Koska tämä on Haaganpuron näkökulmasta erittäin hieno asia, emme voineet olla tekemättä omaa havainnekuvaa tulevasta muutoksesta. Lienee päivän selvää, että vastaavaa keskellä vilkkaasti liikennöityjä teitä ja ramppeja virtaavaa taimenen kutualuetta ei maailmasta kovin helpolla löydy. Odotamme suurella innolla asian edistymistä. Sillä välin voit väännellä kammeista ja kurkata, miltä alue voisi tulevaisuudessa näyttää.

NykytilaNykytila

Kirjoituksia aiheesta

Metsäläntien uudella avouoma osuudella merikaloja kudulla

Kuluneen kesän aikana putkesta avouomaksi muutetulla alueella on myös havaittu merikaloja kutuaikeissa. Eilen näkyi merikaloja sekä paikallisia emoja kudulla useilla keskuspuiston alueilla. Kauppalanpuistossa on tänään pe aamuna nähty 5 merikalaa. Pieni sade aktivoi emoja, joskin [...]

Nykyisestä 250 metrin putkesta n. 150 m avouomaksi?

Syyskuussa vähän sen jälkeen kun Haaganpuron sivuilla kirjoitimme Metsäläntien putken sortumasta, esitettiin myös tämän ylemmän haurastuneen putkiosuuden korjaamista. Silloin ehdotimme että putkiosuutta voisi helposti muuttaa avouomaksi, ja siten päästä pidemmällä aikajänteellä halvemmilla ylläpitokustannuksilla. Putki on [...]