Mitä tehdä jos taimenten suosima kutusoraikko on hiekottunut, ja puhdistustenkin jälkeen hiekottuu nopeasti uudestaan? Hiekan tiedetään jyrkästi lisäävän mätivaiheen kuolleisuutta. Hyvin hiekottunut kutusoraikko on mätijyville yhtä kuin surmanloukku. Tämän takia on hyvin olennaista huolehtia kutusoraikkojen seurannasta ja asiallisesta ylläpidosta!

Kauppalanpuiston alemman puusillan niska on aina ollut hyvin suosittu taimenten kutualue. Juuri tämä kohta on pitkään ollut murheenkryyni. Alue kerää hiekkaa, emmekä aiemmin ole keksitty miten tähän saisi säädöt ja virtaukset niin että hiekka pysyisi poissa. Ylemmällä soraikolla on syksyisin runsaasti emokaloja. Paikka on yksi Kauppalanpuiston suosituimpia kutupaikkoja. Silti kevään pienpoikasseurannassa tällä paikalla havaintoja on tehty hyvin niukasti. Soraikon huono tilanne johtuu hiekottumisesta. Tämä taas johtuu siitä että uoma on toimivaksi lisääntymisalueeksi liian leveä, ja siinä on turhan vähän pudotusta.

Teimme korjauksia jotka edistävät soraikon puhtaana pysymistä. Alapuolen kaventumaan oli kertynyt sepeliä, joka ei edes ole sopivaa kutupohjaa. Nostimme padottavasta kapeikosta pari ämpärillistä sepeliä pois, ja saman verran hiekkaa. Kaventumasta siirsimme muutamia kiviä pois. Tämän päälle annoimme yläpuolen soraikolle ämpäritekniikalla vesihuuhtelun, ja se oli siinä.

Toimenpiteiden seurauksesta yläpuolen kutusoraikkoon tuli n 5 senttiä enemmän pudotusta, mikä paransi virrannopeutta reilusti. Soraikko on nyt puhtaampi kuin koskaan aiemmin, eikä sen enää pitäisi samalla tavalla hiekottua. Täsmäkorjauksen & hienosäädön oletetaan parantavan merkittävästi ko. soraikolla tapahtuvan kudun onnistumista.