Syyskuussa vähän sen jälkeen kun Haaganpuron sivuilla kirjoitimme Metsäläntien putken sortumasta, esitettiin myös tämän ylemmän haurastuneen putkiosuuden korjaamista. Silloin ehdotimme että putkiosuutta voisi helposti muuttaa avouomaksi, ja siten päästä pidemmällä aikajänteellä halvemmilla ylläpitokustannuksilla.

Putki on ELY:n liikennepuolen vastuulla. Nyt ELY:llä onkin jo ensimmäiset luonnokset valmiina, missä nykyisestä 250 metrin putkesta n 150 m muuttuisi avouomaksi. Vain teiden alituksiin tulisi lyhyet putket. Tälläkin putkiosuudella on ihan kohtuulliset pudotukset, mikä tarkoittaa että tänne saa helposti tehtyä useampia kutupaikkoja taimenilla. Avouomaosuudessa on reilusti tilaa. Tätä suunnitellaankin ilmeisesti meanderoivaksi (mutkittelevaksi) luonnollisten tulvatasanteiden kera. Tulvatasanteilla on puroluonnon ekologista tilaa ja vedenlaatua parantava vaikutus.

Oheisen syyskuussa julkaissun kuvan punainen viiva on se linja missä putki kulkee nyt. Avuomaksi muutettuna linja olisi hieman toinen, mutkittelevampi. Toimenpide on vissiin sen verran iso, että vaatii aluehallintoviraston luvan. Olisi toteutumassa mahdollisesti -20/-21 talven aikana. Jos olisi selvinnyt ilman vesilupaa, niin tämä olisi toteutuksessa jo ensi syksynä. Vesiluvan hakeminen on aina vähintään vuoden prosessi.

Tästä tulee todella mahtava juttu! Loistavaa ELY! #

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: vaelluskala

Keskustelua aiheesta Facebookissa