Haaganpurolta hyvä ja huonoja uutisia. Puroon on noussut tälle syksylle jo neljäs merivaellukselta palaava emotaimen. Uusin nousija on n 60 senttinen ja ilmeisesti naaras. Hetkittäin vesi on ollut niin viileätä, että osa emokaloista ovat päässeet vauhtiin – edellyttäen että ovat päässeet haluamilleen kutusoraikoille. Haaganpuron eri alueilla on jo reilu puolen tusinaa paikkaa missä on jo kudettu. Kutu etenee, vaikka syksy onkin hieman oikukas.

Huono uutinen on, että Pirkko on saanut nousupyrähdyksissään rikkoutuneeseen naamaan ja rintaeviin vesihometta. Pirkko on putken sisällä, heti kiivaimman betoniputkiosuuden alapuolella, selkeästi menossa ylöspäin. Jos Pirkko on itsepäinen, niin se jatkaa yritystä päästä selkeästi vaarallisen ja hankalasti noustavan putken läpi. Hämeenlinnanväylän alittava betoniputki uhkaa koitua kohtaloksi Pirkolle ja sen yli 10 000:lle mätijyvälle.
Vaikea sanoa missä määrin Pirkko on kutukunnossa, vaikka lämpötila pian laskisi ja vesi nousisi. Pirkko haluaa takaisin keskuspuistoon synnyinsoraikoilleen kutemaan. Ehkä Pirkko tietää että yli 90% puron poikastuotantoalueista on siellä. Putken alapuolella on hyvää taimenaluetta vain 600 metriä. Putken yläpuolelta sitä löytyy n 10 kilometriä. Jos yksi tai kaksi komeaa taimennaarasta pääsisi putken läpi yläjuoksulle kutemaan, niin koko puron poikasten kokonaismäärä voisi helposti kaksikertaistua tai paljon enemmän. Pirkon menehtyminen tai kudun epäonnistuminen olisi erittäin iso takaisku taimenkannan elvyttämisessä. @helsinkikymp

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: haaganpuro