Aivan erinomaista nimipäivää (13.10.2021) kaikki Tainat ja Tanjat! Päivän kunniaksi kaksi mahtavaa taimenmammaa (50 cm ja 65 cm) on noussut merestä Haaganpuroon ja selvittänyt 600 metriä pitkän Hämeenlinnanväylän alittavan putken (saman joka koitui Pirkkona tunnetun meritaimenpioneerin kohtaloksi; kai muistat tämän surkean taiston syksyllä 2018). RIP Pirkko, mutta nyt täyttä elämää pursuavat villit, rasvaevälliset taimennaaraat, Tainaksi ja Tanjaksi nimetyt, ovat päätyneet onnekkaasti keskelle Helsingin Keskuspuistoa – kutemaan niin kuin on tarkoitettu.

Luvassa on Tainan ja Tanjan perillisten myötä siis kokonaan uusi taimenkanta, joka tulee palaamaan jatkossa synnyinkotiinsa – Suomen pääkaupungin vihreään urbaaniin ytimeen – lisääntymään. Tästä eteenpäin maailman merillä uiskentelevat helsinkiläiset jalokalat kantavat dna:ssaan kotiosoitteenaan Keskuspuistoa ja tietävät vapaan reitin alkuvesiinsä. Miettikää sitä. Olemme suurten asioiden äärellä.

Puroaktiiveille kyseessä on historiallinen onnistuminen, jota on odotettu – ja jonka eteen on tehty hartiavoimin töitä viimeiset 20 vuotta. Kuluneiden 5 vuoden aikana nousuesteitä on poistettu ja puroja kunnostettu aktiivisesti tätä hetkeä varten. Tämän päivän jälkeen Tainan ja Tanjan nimipäivä ei ole entisellään. Liput salkoon!